Fem tips til at beskytte din computer

Langt de fleste danskere har en computer iflg. Dansk Statistik, og hvis man ikke har det, så kan man heldigvis låne en flere offentlige steder – eksempelvis biblioteket.

Denne artikel henvender sig dog til dig, som har din egen computer og gerne vil forbedre sikkerheden på den.

Som med garanti ved, så er der desværre en risiko for at få ”hacket” sin computer. Dette går ud på, at folk UDEN din tilladelse får adgang til dine personlige oplysninger, som er på din computer. Det kan være mailadresser, personlige dokumenter eller sågar dine netbank oplysninger! Det kan derfor blive en rigtig ubehagelig overraskelse, der vil gøre livet surt for en i lang tid, hvis man ikke får stoppet problemet i god tid.

Derfor kommer jeg her med fem gode tips, der hjælper dig i kampen mod hackerne. Dét at du implementere disse ændringer på din computer/netværk gør det mere sikkert, men du er aldrig garanteret fuldkommen sikkerhed. Derfor skal du altid tænke dig rigtig godt om, når du bevæger dig rundt på nettet og trykker på mærkværdige links.

De fem gode IT sikkerhedstips

 1. Få en kode på dit hjemmenetværk
  Kan man logge på dit internet uden at indtaste en kode? Hvis man kan logge på dit internet uden at taste en kode, så er det en ren invitation til de onde hackere. De kan nemlig dermed komme på dit netværk og ”lytte med”. Krypter derfor dit trådløse netværk, hvilket bør være let, da de fleste hurtigt kan blive såkaldt WPA-krypteret.
 2. Slå UPnP fra på din router
  Universal Plug and Play som står for UPnP bruges at printeren, således de lettere kan tale sammen. Problemet er bare, at det også gør det lettere for hackeren at opsnappe eventuelle data, og derfor anbefaler jeg, at du slår det fra.
 3. Opdater din computer med jævne mellemrum
  Mange danskere opdaterer ikke deres computer, men det er et must! Faktisk er de fleste opdateringer sikkerhedsopdateringer, og som navnet fortæller, så gør de din computer mere sikker.
 4. Gode passwords er alt
  Bruger du det samme password til alle dine ting? Og er passwordet et kort simpelt? Bare du kan svare ja til ét af disse to spørgsmål, så skal du også reagere med forbedringer på dette punkt. Optimalt set bør du have et unikt password til hvert login du har, og de skal ikke være dit navn efterfulgt af din fødselsdag. Gør det så svært for hackeren som muligt. Hvad med 2fQof#4&01 ? Dette kræver selvfølgelig du holder styr på dine passwords, og de kan altså ikke bare være samlet i et Word-dokument på din computer. I så fald skal dokumentet være krypteret.
 5. Firewall og antivirusprogram
  Alle nyere computer har som udgangspunkt en firewall. Med en firewall blokerer man for hackere, men derfor skal man alligevel ikke stole blindt på dette.
  Antivirusprogrammet kan slette virus, som du eksempelvis har fået på mail, og dermed er kommet uden om din firewall. Du kan også blive advaret af din firewall med ignorerer dette, og så kan det hurtigt gå galt.
  Derfor er et antivirusprogram vigtigt, og du skal selvfølgelig huske at opdatere det!